Ethisch en gezond sporten
Veilig sportklimaat
Sporters, sportclubs, sportfederaties, lokale besturen, beleidsmakers of private spelers: we hebben allemaal de plicht om inspanningen te doen om voor iedereen een veilige sportomgeving te creëren. Daarom kreeg het decreet dat zich richt op het welbevinden en de integriteit van elke sporter een grondige update. De Vlaamse Regering bekrachtigde op 15 maart 2024 het nieuwe decreet over het stimuleren van een veilig sportklimaat.
Het Vlaams Sportbeleid wil zoveel mogelijk Vlamingen blijvend aan het sporten krijgen. Het ‘blijvend’ en ‘levenslang’ sporten kunnen we ondersteunen door de sportactiviteiten op een veilige en gezonde manier te organiseren. Hierbij is aandacht voor een gezond en medisch verantwoord sporten en bewegen belangrijk. Dit vermindert de kans op blessures, sportongevallen en de bijhorende drop-out op latere leeftijd.
Sporters verdienen het om van hun geliefde sport te kunnen genieten op een plezierige manier én in een veilige omgeving. Sportorganisaties hebben dan ook de belangrijke en uitdagende taak om dit ethisch sportklimaat te creëren en te behouden voor hun leden. De thema’s om rond ethiek te werken zijn uiteenlopend. Denk daarbij aan veilig infrastructuurbeleid, pesten, gendergelijkheid, fair play, grensoverschrijdend gedrag en ga maar door. Via ondersteuning en stappenplannen kan je ook als sportdienst aan de slag met ethisch verantwoord sporten.
Sportieq
Op 28 maart 2024 fuseerden Gezond Sporten en Centrum Ethiek in de Sport tot één organisatie: Sportieq. Lokale besturen kunnen bij hen terecht voor ondersteuning bij het opstellen en implementeren van een beleid rond ethisch sporten, fair play in de sport, gresnoverschrijdend gedrag en gender en seksuele diversiteit. Daarnaast hebben ze ook kennis over blessurepreventie, voeding in de sport, ...
Gezond Leven
Gezond Leven wil mensen op een toegankelijke manier helpen om gezond(er) te leven, en samen met hen en het beleid gezondere leefomgevingen creëren. Lokale besturen kunnen bij Gezond Leven terecht voor uiteenlopende preventiethema’s: voeding, beweging & lang stilzitten, tabak, mentaal welbevinden, milieu en gezondheid, ondervoeding bij ouderen, Beweging op verwijzing, ...
Tools voor ethisch verantwoord beleid?
In onze online kennisbank vind je enekele artikels die je als sportdienst op weg helpen om een veilig sportjklimaart te creeêren op de dienst en voor je sportvereningen.
Jouw contact bij Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Verantwoordelijke Buurtsport en Participatie