Plan International België geeft gratis sessies aan jongeren over de preventie van gender-gerelateerd geweld in sport

Plan International België, samen met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Plan International Spanje voeren een project uit ter preventie van gender-gerelateerd geweld in sport, in samenwerking met studenten. Dit programma wordt gefinancierd door de EU in België en Spanje en heeft tot doel de preventie van gender gerelateerd geweld in sportclubs.

Gendergerelateerd geweld komt helaas veel voor in de sport: in de CASES-studie (2021) rapporteerde bijvoorbeeld 36% van de Belgische jongeren seksueel geweld (variërend van seksistische opmerkingen/grappen of commentaar tot aanranding en verkrachting) op een sportclub.

Gratis workshops

Tijdens dit project, hebben studenten lichamelijke opvoeding een leertraject via sportieve methodologieën gevolgd en nu is het aan hun beurt om samen met medewerkers van Plan International België interactieve sessies te geven aan andere jongeren in sportclubs. Concreet komt het neer op het volgende:

  • De doelgroep van deze sessies zijn jongeren van 15-18 jaar die deel uitmaken van een sportclub;
    • de sessies kunnen ook aangepast worden voor een jongere doelgroep van 12-15 jaar. We richten ons hierbij dan meer op het aspect van grensoverschrijdend gedrag;
  • De groepen moeten tussen 15 en 50 jongeren zijn;
  • De duur van de sessie is 1,5 – 2 uur (de timing kan op  vraag aangepast worden);
  • De sessies moeten plaatsvinden voor 10 november 2024, in de locatie van de sportclub.

De inhoud van de sessies

Oefening 1: Mentaliseren (60min). Deze oefening heeft als doelstelling ‘de jongeren leren zich bewust te worden van hun eigen gedrag en dat van anderen. Via interactieve sportmethodieken leren ze hoe ze kunnen bijdragen aan een veilige en leuke sportomgeving’. Naast een inleiding, reflectiemoment en afsluiting kent dit onderdeel twee kernoefeningen.

  • Kernoefening 1: Minimatch: Jongeren leren bewust te zijn van hun eigen invloed op anderen en signalen van onwelzijn in een groep te herkennen en bespreken. Dit doen ze door een mini-match waarin ze afwisselend als aanvaller en verdediger spelen, wat hun mentale toestand en gedrag beïnvloedt.
  • Kernoefening 2: De inbreker: Via een rollenspel tijdens een balspel leren de studenten bewust te worden van hun invloed op anderen en het belang om signalen van onwelzijn in een groep te herkennen en bespreken.

Oefening 2: Emotieregulatie (60min). Deze oefening heeft als doelstelling ‘de jongeren begrijpen de impact van ingrijpende gebeurtenissen op hun stressniveau, en passen technieken toe om hun emoties te reguleren’. Naast een inleiding, reflectiemoment en afsluiting kent dit onderdeel twee kernoefeningen.

  • Kernoefening 1: HIIT Circuit : De jongeren leren hoe hun lichaam reageert op intensieve inspanning, zoals een versnelde hartslag en ademhaling, door mee te doen aan een High Intensity Interval-training.
  • Kernoefening 2: Emotieregulatie Circuit: De jongeren begrijpen het belang van het beheersen van hun emoties en krijgen tijdens het circuit ademhalingsoefeningen aangeleerd die hen leren om beter met hun emoties om te gaan.

Inschrijven kan nog tot en met 30 september, met potentiële verlenging tot 04 oktober. Het aanbod is beperkt, daarom wordt er gewerkt op basis van ‘first come, first served’.

Aarzel niet om Plan International te contacteren voor meer informatie of om in te schrijven voor een sessie. Je kan hiervoor terecht bij Sofie Picavet via sofie.picavet@planinternational.be

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be