Permanente CO₂-meting en ventilatieplan in kleedkamers van sportinfrastructuur

Netwerk Lokaal Sportbeleid stuurde op dinsdag 12 oktober 2021 een brief naar verschillende beleidsmakers met betrekking tot de permanente CO₂-meting en ventilatieplan in kleedkamers van sportinfrastructuur.

Het ministerieel besluit (MB) van 25 augustus 2021 en de bijhorende FAQ’s voorzien in de verplichting van het plaatsen van een CO2-meter in alle ruimtes waarin gesport wordt én in de kleedkamers. Deze bepalingen kwamen er na een relatief lange periode van onduidelijkheid. Het laatste ministerieel besluit van 27 september 2021 voorziet bovendien in de verplichting van het in orde zijn met het bijsturen van de ventilatie van infrastructuren, en dit op een zeer beperkte, onrealistische termijn. Het ventilatieplan dat door experts werd opgemaakt (juli 2021), wordt als zeer waardevol en werkbaar beschouwd, maar de wettelijke waarde ervan is onduidelijk.

Heel wat steden en gemeenten gingen al aan de slag met verschillende metingen. Een gemiddelde stad of gemeente heeft al gauw een kleine 100 meters nodig. Dit gaat dan enkel om de infrastructuur in eigen beheer, daar waar lokale besturen hun verenigingen ook trachten te ondersteunen die voor dezelfde uitdagingen staan. En we merken dat het draagvlak bij die verenigingen smelt als sneeuw voor de zon, waarbij de perceptie leeft dat sportinfrastructuur als tegengewicht moet dienen voor een maatschappij die volledig open gaat.

Zo leerden we heel wat bij door de praktische implementatie op het (lokale) terrein. Enkele verwachtingen bleken terecht, maar daarbovenop bleken verschillende toestellen niet te voldoen, worden leveringen uitgesteld, worden ze vaak ontvreemd en worden onze leden voor de keuze gesteld om bijna dagelijks batterijen te vervangen in alle locaties in de stad of stroomvoorziening te installeren in elke kleedkamer in Vlaanderen/België.

Maar, misschien ook niet geheel onverwacht, het blijkt niet overal even goed te gaan met de luchtkwaliteit in de gemiddelde kleedkamer in Vlaanderen. Onrustwekkender nog is dat ook voor heel wat nieuwe kleedkamers met een modern ventilatiesysteem de vooropgestelde normen (900 en 1.200 ppm) vaak onhaalbaar blijken. Een kleedkamer is ook geen klaslokaal, personeelsruimte of taverne waar je ramen en deuren kan open zetten.

Wat we echter ook horen van onze steden en gemeenten en verantwoordelijken voor het lokale sportaanbod, is een enorme bereidheid om aan een betere ventilatie en luchtkwaliteit te werken. Ze willen gaan voor goed, logisch en duurzaam beleid, eerder dan voor het symbolisch ‘in orde zijn’ door het plaatsen van enkele metertjes. Budgetten van 10.000 euro worden opgehoest, met op dit moment geen rechtstreekse impact op het terrein op de lange termijn. Daar komt nu nog een verplichting tot het installeren van luchtzuiveringstoestellen bij. Het is hoe dan ook duidelijk dat er heel wat investeringen nodig zullen zijn. En dat er voor maanden/jaren werk op de plank ligt, waarbij onze leden voor duurzame oplossingen willen gaan. Indien de huidige maatregelen strikt gevolgd moeten worden, zal meer dan de helft van de huidige (kleedkamer)infrastructuur terug moeten sluiten. Dat betekent ook terug een rem op sporten en bewegen, met alle ondertussen gekende mentale -, fysieke – en andere gezondheidsproblemen als gevolg.

Overwegende bovenstaande vragen wij als Netwerk Lokaal Sportbeleid;

  • Geen verplichte permanente monitoring in iedere ruimte, maar een uitgewerkt plan waar CO2-meting deel van uitmaakt en zal uitmonden in betere ventilatie en luchtkwaliteit (cfr. Ventilatieplan) met haalbare normen en grenswaardes.
  • Een redelijke overgangsperiode (cfr. het invoeren van energienormen met een overgangsperiode van verschillende jaren) voor duurzame oplossingen.
  • Financiële en andere ondersteuning bij de investeringen en werken die ons de komende maanden en jaren te wachten staan (subsidiëring met focus op renovatie en ventilatie – zowel bovenlokaal als lokaal). Naast financiële steun gaat dit ook over advies en richtlijnen rond ventilatie en energie, specifiek aangepast aan de sportsector.

We pleiten dus voor het opmaken naar richtlijnen voor sportinfrastructuur, gezonde luchtkwaliteit en ventilatie en voor het ondersteunen en sensibiliseren van onze sector. Zo willen we absoluut meewerken aan een gezonder sportklimaat.

We zijn uiteraard bereid om samen met ons netwerk het gesprek aan te gaan.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid