Sport en armoede

Introductie · Sportclubondersteuning

Overzicht

De kansengroep ‘personen in armoede’ is een breed begrip met diverse nuances. Denken we maar aan de verschillen tussen enerzijds mensen met tijdelijke geldproblemen door bv. ziekte of anderzijds aan generatiearmoede. De ‘buitenkant’ van armoede is een deel dat iedereen kan zien en vaak gekend is: te weinig centen, niet ‘deftig’ gekleed zijn, niet meekunnen op schoolreis, โ€ฆ Maar er is ook nood aan aandacht voor de ‘binnenkant’: hoe het voelt om in armoede te leven. Deze binnenkant bepaalt sterk hoe men denkt, handelt of staat tegenover de buitenwereld. Armoede is dan ook een netwerk van uitsluitingmechanismen dat jammer genoeg deels in stand wordt gehouden door de maatschappij.

Een echt Sport voor Allen-beleid houdt per definitie in dat heel de maatschappij wordt aangesproken. Principes als ‘iedereen is welkom en mag komen’ of ‘het is toch zeer goedkoop’ zijn niet voldoende en geen garantie voor een laagdrempelig aanbod waarmee mensen in armoede bereikt worden.ย We stellen vast dat met de klassieke sportkampen, lessenreeksen of sportacademies nog al te vaak enkel de middenklasse bereikt wordt. Het is dan ook aanbevolen als lokale overheid te focussen op niet-participanten en moeilijk te bereiken doelgroepen. En niet (alleen) een zoveelste aanbod te voorzien voor de sporter die al jaren komt of de burger die een ruime waaier sportkansen heeft.

Overzicht modules

Module A/ Digitale cursus “Sport en armoede”

Kan je een extra steuntje in de rug gebruiken? Dan kan je kiezen uit deze twee modules:

Module B/ Inleiding op het thema “Sport en armoede”
Module C/ Vormingstweedaagse “Sport en armoede”

Doelgroep

De vorming is bedoeld voor sportdienstmedewerkers die nog niet veel in contact kwamen met de doelgroep: sportfunctionarissen, sportpromotoren, sportclubondersteuners… Ook voor sportclubbestuurders en medewerkers van sportfederaties kan dit een nuttige opleiding zijn.

Aantal deelnemers

Module A is een digitale cursus die je individueel of samen met je team kan volgen.

Aan modules B en C kunnen maximum 20 personen deelnemen. Bij uitzondering kan dit aantal opgetrokken worden, maar dan dient dit vooraf besproken te worden. Een minimum aantal is er in principe niet voor module B, module Cย kan pas doorgaan bij een minimum van zes (verschillende) lokale besturen, aangezien de kracht van het traject hem in het samenbrengen van verschillende organisaties zit.

Duur van de opleiding

Module A kan je volgen op je eigen tempo.
Module B omvat รฉรฉn dagdeel: 2 uur (van 9.30 tot 11.30 uur of van 13.30 tot 15.30 uur)
Module C is een traject van twee volle dagen: 2x 6 uur (van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur)

Kostprijs

Als lid van het Netwerk Lokaal Sportbeleid kan je module A volledig gratis volgen.
Ook module B is kosteloos, maar deze moet je wel aanvragen via het aanvraagformulier onderaan de pagina.

Module C: prijs op aanvraag.

Opleiding aanvragen?

Meeting

Je hoeft module A niet aan te vragen; registreren op het platform volstaat! Als je module B of C van deze vorming op maat wil inplannen voor jouw sportdienst of -regio, surf dan naar de specifieke module en vul het formulier onderaan de pagina in.