Programma Trefdag Sportparticipatie 2024
Het hoogtepunt van de Maand van de Sportparticipatie: de Trefdag Sportparticipatie! Een dag waarbij je op een vlotte en speelse manier heel veel inspiratie krijgt. Je ontdekt onder meer verhalen en tips en tricks uit de praktijk die ook in jouw gemeente een verschil zullen maken. Sportcentrum Den Draver in Zwijndrecht wordt dรฉ plaats om samen met collegaโs uit heel Vlaanderen en Brussel ideeรซn en ervaringen uit te wisselen.
In totaal brengen we maar liefst 14 sessies op deze fysieke trefdag met de steun van Sport Vlaanderen. Een overzicht van de sessies tijdens de Trefdag Sportparticipatie 2024 vind je op deze pagina.
- Plenum (10.00 – 11.20 uur)
- Keuzeblok 1 (11.30 – 12.20 uur)
- Keuzeblok 2 (13.30 – 14.20 uur)
- Keuzeblok 3 (14.30 – 15.20 uur)
- Netwerkreceptie (15u30 – 17u00)
Plenum (10.00 – 11.20 uur)
TITEL | PARTNERORGANISATIE(S) |
Sana Sellami | Keynote inclusieve communicatie | Talent Tracks |
Jeroen Scheerder | Keynote sportparticipatie en inclusie in cijfers | Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) |
Keuzeblok 1 (11.30 – 12.20 uur)
Keuzeblok 2 (13.30 – 14.20 uur)
Keuzeblok 3 (14.30 – 15.20 uur)
Plenum (10.00 – 11.20 uur)
Sana Sellami – Keynote inclusieve communicatie
Hoe communiceer je echt inclusief? In deze keynote bespreken we een nieuwe mindset die de basis legt voor zo min mogelijk uitsluiting. Je leert 5+ principes van inclusieve communicatie en krijgt enkele voorbeelden uit de sportwereld en daarbuiten.
Keynote van Sana Sellami: Leading lady rond diversiteit, strategie en verbindend luisteren. Werkte o.m. voor Royal Belgian Football Association, Deloitte en VDAB.
Jeroen Scheerder – Keynote sportparticipatie en inclusie in cijfers
Achteruit kijken om nog beter vooruit te kunnen springen: sport, lokale besturen, beleid en participatie vanuit een tijdstrendperspectief.
In deze keynote gaat Jeroen Scheerder dieper in op bevindingen en inzichten op basis van 15 jaar Vlaams Sportdiensten Panel 2009-2024.
Keuzeblok 1 (11.30 – 12.20 uur)
Sportparticipatie en Europese Leermobiliteit: kansen voor lokale besturen via Erasmus+
Het Erasmus+ Learning Mobility-programma biedt specifieke mogelijkheden voor sportorganisaties, sporters, trainers en vrijwilligers binnen de sportsector. Dit onderdeel van Erasmus+ richt zich op het bevorderen van sportieve activiteiten en de uitwisseling van goede praktijken tussen verschillende Europese landen. Ontdek in deze sessie welke mogelijkheden de leermobiliteit voor jouw lokaal bestuur kan betekenen in functie van sportparticipatie.
Spreker(s): Bart Verschueren & Katrien Thielemans
(Partner)Organisatie(s): EU Sport Link (EPOS) & stad Mechelen
Zet via sport plus coaching de ontwikkeling van soft skills in beweging
In deze sessie belichten we de COACH+ MOOC die zes aparte modules omvat. Deze MOOC (open online cursus) is het resultaat van het COACH+ project (2022-2024), gefinancierd door het Erasmus+ Programma van de EU. Tijdens de sessie belichten wat een sport plus aanpak is, en hoe deze coachingsmethode gebruikt kan worden om te werken aan de inzetbaarheidsvaardigheden of soft skills van NEET-jongeren (not in education, employment or training). Deze MOOC werd ontwikkeld voor sportcoaches die (willen) werken met NEET-jongeren, maar is ook relevant voor andere professionals zoals jeugdwerkers en mensen actief in sociale sportpraktijken die aan de slag gaan met jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities.
Spreker(s): Hebe Schaillรฉe
(Partner)Organisatie(s): Vrije Universiteit Brussel (VUB)
BUITENgewoon jezelf! Geef tienermeisjes meer kansen om te bewegen in de publieke ruimte
Sportzones in de publieke ruimte zijn jongensplekken. Slechts 15% zijn meisjes. Dit is een sociaal onrecht dat we kunnen aanpakken. Veel factoren liggen aan de basis van die uitsluiting. Er is geen toverformule maar het is mogelijk om op lokaal niveau verandering in gang te zetten. Het vergt een ecosystemische benadering met heel veel actoren. Het model om een beweegvriendelijke omgeving te creรซren, is een bruikbare kapstok. We verkennen de bouwstenen voor een inclusieve ruimte (hardware), het bieden van een prikkelend aanbod voor meisjes en sensibilisering van ouders en jongens (software) en tenslotte hoe je dit participatief opbouwt en duurzaam kan inbedden met alle betrokkenen (orgware).
Spreker(s): Ann Decorte
(Partner)Organisatie(s): Vital Cities (HoWest)
In beweging met autisme. Op weg naar autismevriendelijke sport
Meer dan eens valt het voor dat sporters met autisme vastlopen tijdens de zoektocht naar een sport die bij hen past, vaak vanuit een gebrek aan kennis of ervaring bij de omkadering. Er bestaat geen kant en klaar recept dat voor elke sporter met autisme werkt. Het kan echter wel helpen om enkele handvaten en concrete voorbeelden aan te bieden over hoe je een autismevriendelijke omgeving kan creรซren in je gemeente of sport(club). In deze sessie worden theoretische concepten en praktijkvoorbeelden gecombineerd om tot dergelijke tips te komen. We gaan wat dieper in op definities en theoretische kaders om autisme beter te begrijpen, en vertalen deze inzichten naar de sportpraktijk. We vertrekken vanuit de vragen die er in de groep leven om de sessie zo concreet mogelijk in te vullen.
Spreker(s): Debbie Van Biesen
(Partner)Organisatie(s): G-sport Vlaanderen
Keuzeblok 2 (13.30 – 14.20 uur)
Boost je communicatie met AI
Heeft jouw favoriete werkassistent al Chat GPT? Goed bezig, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken in de wereld van AI. In deze workshop ontdek je wat de stroom aan nieuwe toepassingen met kunstmatige intelligentie voor jouw werk kan betekenen. We staan stil bij Chat GPT, maar gaan verder. Wat is er zoal op de markt? Wanneer, waarom en hoe zet je AI in?
Spreker(s): Jade Yorks
(Partner)Organisatie(s): I Like Media
Sociaal Sportieve Praktijen en Gemeenten: ideale partners?
Deze sessie werd ook gegeven op Spo(r)tlight te Gent op 23/10/2024
Hoe overtuig je als Sociaal Sportieve Praktijk je gemeente om in jouw werking te investeren? En hoe helpen Sociaal Sportieve Praktijken de steden om hun doelstellingen te bereiken? We gaan samen op zoek naar wat sociaal sportieve praktijken en gemeenten voor elkaar kunnen betekenen.
Spreker(s): Hanne Gyselbrecht, Pieter De Vis & Kaat Ketele
(Partner)Organisatie(s):ย Demos, Sportaround & stad Gent
Draag op een interactieve manier bij aan een veiligere (sport)omgeving
In het kader van #WeCare, met de steun van De Warmste Week, biedt Plan International Belgiรซ een sessie aan over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Flore De Witte, coรถrdinator van het project zal samen met een getrainde jongerenambassadeur de deelnemers leren over belangrijke themaโs zoals consent, bystander, en identiteit. Ben je klaar om op een interactieve manier bij te dragen aan een veiligere omgeving? Grijp deze kans en doe mee! Samen maken we het verschil!
Spreker(s): Flore De Witte & jongerenambassadeur
(Partner)Organisatie(s): Plan International
Beweegvriendelijke Buurten: Inclusieve Praktijken en Beleidskansen vanuit het VSDP 4.0
In deze sessie onderzoeken we de inspanningen van Vlaamse sportdiensten om via sport kansengroepen te bereiken en maatschappelijke impact te genereren, gebaseerd op de resultaten van het Vlaams Sportdiensten Panel 4.0 (VSDP 4.0). We gaan dieper in op de rol van buurtsport en het groeiende belang aan beweegvriendelijke publieke ruimtes, zoals pleintjes en parken, en stellen kritische vragen over de toegankelijkheid en inclusiviteit ervan. Aan de hand van recent onderzoek aan de KU Leuven reflecteren we op de effectiviteit van deze praktijken en formuleren we aanbevelingen voor een sterker, inclusiever sportbeleid.
Spreker(s): Nathan D’Hoore
(Partner)Organisatie(s): Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven)
Keuzeblok 3 (14.30 – 15.20 uur)
Hoe inzetten op het stimuleren van motorische ontwikkeling bij jonge kinderen (0-3 jaar)
Kinderen en jongeren bewegen steeds minder en hun motorische vaardigheden nemen af. Goede motorische vaardigheden en beweging vanaf jonge leeftijd zijn van groot belang voor een leven lang bewegen en sporten. Hoeveel kinderen bewegen hangt af van de thuissituatie, de buurt en de school. Het probleem vraagt om een integrale aanpak. In Stad Antwerpen lopen we momenteel een pilootproject in twee diverse wijken, Merksem en Linkeroever. In deze workshop staan we kort even stil bij de vraag: wat is motorische ontwikkeling en waarom moeten we hierop inzetten? We nemen jullie mee in onze proefprojecten en we zoeken samen met jullie naar de tips en tricks om motorische ontwikkeling nog meer te kunnen stimuleren.
Spreker(s): Sabine Beckers & Karen Geth
(Partner)Organisatie(s): stad Antwerpen
Plons in baan 4: Schoolzwemmen in Dilbeek vergroot zwemvaardigheden van kinderen
Deze lezing belicht het belang van technisch correct leren zwemmen en de waarde van een vroege zwemopleiding. Ontdek het unieke schoolzwemsysteem van Dilbeek, waar kinderen op hun niveau zwemles krijgen. De focus ligt op veiligheid en techniek, waarbij leerlingen levensreddende vaardigheden aanleren, zoals drijven, zwemmen met kleren aan en onder water zwemmen. Ze leren ook de drie basiszwemslagen (schoolslag, crawl en rugcrawl), met begeleiding van gediplomeerde lesgevers. Deze aanpak helpt kinderen vertrouwen opbouwen in het water.
Spreker(s): Isabelle Callebaut
(Partner)Organisatie(s): Gemeente Dilbeek
De preventieve kracht van sport en beweging op vereenzaming
Eenzaamheid en sociaal isolement zijn een reรซel probleem in onze samenleving. Odisee deed onderzoek naar de belevingswereld van mensen die sociaal geรฏsoleerd zijn. Welke noden ze hebben en wat hen helpt om uit hun dal te komen. Sport en beweging hebben duidelijk een preventieve kracht, waar we met de deelnemers in gesprek over willen gaan. Na een uiteenzetting van de onderzoeksresultaten, gaan we samen op zoek naar mogelijkheden vanuit de eigen praktijk om hiertoe bij te dragen.
Spreker(s): Inge Verhaegen
(Partner)Organisatie(s): Resokit (Odisee Hogeschool) & Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)
Locatiebezoek De Wallen โ Een Sportsite in Ontwikkeling!
Ontdek hoe sportsite De Wallen zich uitbreidt met een vernieuwde focus op een gevarieerde sportbeleving! Tijdens dit locatiebezoek krijg je een exclusieve inkijk in de ontwikkeling van de site en de plannen rond het toekomstige Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), dat sportparticipatie voor iedereen wil bevorderen. Laat je inspireren door de infrastructuur die ruimte biedt voor diverse sporten en recreatieve activiteiten en ervaar hoe De Wallen transformeert tot een dynamische sporthub, waar sport toegankelijker wordt voor jong en oud!
Spreker(s): Stephan Willems
(Partner)Organisatie(s): Gemeente Zwijndrecht
Schrijf hier in
De prijs voor deze trefdag bedraagt โฌ 65 voor leden van Netwerk Lokaal Sportbeleid en โฌ 95 voor niet-leden.
De inschrijvingen voor de Trefdag zijn afgesloten! Wil je graag op de wachtlijst gezet worden, mail dan je gegevens (naam en voornaam, organisatie en functie, e-mailadres en telefoonnummer) naar vormingen@lokaalsportbeleid.be, met vermelding van de opleiding (titel en datum). We contacteren je als er een plaatsje vrij komt!
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Welkom op onze website!
Netwerk Lokaal Sportbeleid is de ledenvereniging en het kenniscentrum voor een kwaliteitsvol lokaal en regionaal sport- en recreatiebeleid.
Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te geven. Deze cookies zijn noodzakelijk voor functionele redenen zoals authenticatie. Ze bewaren geen persoonlijke data. De cookies worden gebruikt om een algemeen beeld te geven hoe de website gebruikt wordt. Er wordt geen persoonlijke informatie opgeslagen en is helemaal anoniem. Op onze website kan je meer informatie lezen over ons cookiebeleid en privacybeleid.