Nieuwe regelgeving rond gokreclame op komst

Het gedachtengoed achterย het Koninklijk Besluit (KB) betreffende de reclame voor kansspelenย is dat reclame niet toegestaan is, met uitzondering van wat expliciet beschreven staat in het KB. Enkel personen die actief op zoek gaan naar informatie over kansspelen en die willen gokken, zullen nog geconfronteerd worden met gokreclame.

De nog toegestane vormen van reclame zijn: business-to-business reclame, incidentele reclame bij sportwedstrijden, reclame in de kansspelinrichting zelf, productplaatsing in het buitenland, reclame op een pagina met zoekresultaten na het invoeren van gerelateerde zoektermen, reclame op de eigen website en social media van de vergunninghouders. Reclame mag in deze gevallen enkel gemaakt worden voor legale kansspelen en enkel voor de eigen kansspelvergunninghouder en de eigen spelen. De reclame mag niet specifiek gericht zijn tot maatschappelijk kwetsbare groepen. Hieronder begrijpt men โ€˜personen die niet aan de minimumleeftijd voldoenโ€™, โ€˜alle andere personen onder artikel 54 van de kansspelwetโ€™*, en โ€˜personen die kenmerken van risicovol spelgedrag vertonenโ€™.

De reclame moet ook voldoen aan volgende regels:

  • De reclame mag niet gepersonaliseerd zijn.
  • De reclame mag geen natuurlijke personen of fictieve personages afbeelden.
  • De reclame mag geen stemmen gebruiken van bekende natuurlijke personen of bekende fictieve personages
  • Reclame moet een leeftijdsindicatie bevatten die de minimumleeftijd voor deelname aan deze kansspelen aangeeft.
  • Elke reclameboodschap voor kansspelen moet een preventieve boodschap bevatten, wat ook het gebruikte medium is.

*Opgelet: spelen van de Nationale Loterij (met uitzondering van Scooore) vallen niet onder de kansspelwetgeving en dit KB, en worden dus buiten beschouwing gelaten. Niettemin zou het wenselijk zijn dat ook voor spelen van de Nationale Loterij eenzelfde wetgeving van toepassing is.

Wat met sponsoring?

Het verbod wordt gefaseerd ingevoerd, met specifieke uitzonderingen voor sportverenigingen. In sportstadions en sportinfrastructuur is gokreclame niet meer toegelaten vanaf 1 januari 2025. Voor shirtsponsoring voorziet de overheid  overgangsperiodes zodat sportclubs lopende sponsorcontracten kunnen uitdienen en ze tijd hebben om hun inkomstenbronnen aan te passen aan de nieuwe regels.

  • Vanaf 1 juli 2023: gokreclame op sportkledij is toegestaan behalve bij minderjarigen.
  • Tussen 1 januari 2025 en 31 december 2027: logo en/of merknaam (geen slogan) mag weergegeven worden op sportkledij.
    • Dit geldt niet voor minderjarige sporters.
    • De reclame mag niet groter zijn dan 75 cmยฒ en mag niet op de voorzijde staan.
  • Vanaf 1 januari 2028: gokreclame wordt volledig verboden voor professionele sportverenigingen.
    • Uitzondering: voor niet-professionele sportverenigingen blijft een logo op sportkledij toegestaan indien het niet groter is dan 50 cmยฒ en het niet op de voorzijde staat.

Wordt jouw club benaderd? Denk goed na

Door deย wijzigingen aan de regelgevingย verwachten we dat gokbedrijven zich zullen richten op deย niet-professionele sportverenigingen. Wordt je club benaderd door een gokbedrijf dat bijvoorbeeld gratis truitjes (waar gokreclame op staat) wil voorzien, sta dan als bestuur even stil op welke manier je sportclub zich hier wil positioneren.

Heb je vragen of bezorgdheden? Neem dan contact op met je sportfederatie om te horen welke afspraken/beleid zij hierrond voeren. Heb je vragen bij het Koninklijk Besluit dat gokreclame regelt, contacteer dan het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere drugs (VAD) of de Vlaamse Sportfederatie (Tars Vanstraeseele). Zij helpen je graag verder. Heb je hulp nodig rond gokverslaving, dan kan je bijย De Druglijnย terecht.