Rookvrije sportterreinen

Aangepaste wetgeving

Vanaf dinsdag 31 december 2024 gaat er een uitgebreider rookverbod in voor publieke plaatsen. Hierbij is er onder andere een uitbreiding naar sportterreinen in open lucht. Sportterreinen worden in de nieuwe regelgeving omschreven als: plaats waar, vanuit de aard en beoogde doelstelling, sport wordt beoefend en bekeken“. Het betreft dus plaatsen die vanuit hun doelstelling aan sport worden gelinkt of zo worden beheerd. Denk dus onder andere aan voetbalvelden, atletiekpistes, padelterreinen of skateparken. Het rookverbod geldt ook op alle publiek toegankelijke plaatsen met fitnessapparaten of andere sporttoestellen (ongeacht hun locatie). Deze plaatsen worden ook beschouwd worden als sportterreinen.

Waar geldt het rookverbod niet?

  • De openbare weg (bijvoorbeeld een wielerwedstrijd).
  • Graspleintjes en parken die niet vanuit hun aard of doelstelling als sportterrein worden beschouwd.
  • Plein dat gebruikt wordt voor de uitzending van een sportwedstrijd op groot scherm.
  • Parkings van terreinen.
  • Open horecaterrassen die zich bevinden op of grenzen aan sportterreinen.
  • Afgescheiden en afgeschermde rookzones (volgens de afspraken binnen de regelgeving).

Het rookverbod zal dus ook gelden voor alle aanwezigen in de zones voor supporters. Lokale besturen moeten aan de ingang van elke sportcomplex signalisatie voorzien die het rookverbod aangeeft.

Generatie Rookvrij

De achterliggende idee van de nieuwe wetgeving is dat zien roken, doet roken. Generatie Rookvrij streeft naar rookvrije omgevingen voor alle kinderen. Dit willen ze bereiken door de zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken. Bij Generatie Rookvrij kan je allerlei communicatiemateriaal bestellen om het rookverbod aan te kondigen.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
David Van den Bosch
David Van den Bosch Stafmedewerker T 03 780 91 80 david@lokaalsportbeleid.be