Centrumstedenoverleg voorjaar 2024

Op dinsdag 23 april 2024 verzamelden we zo goed als alle centrumsteden in Brussel voor een moment van uitwisseling en overleg rond thema’s en uitdagingen die eigen zijn aan de grootstedelijke context van de centrumsteden. Tweejaarlijks organiseren we samen met Sport Vlaanderen een fysiek overleg waar we de diensthoofden van de centrumsteden samenbrengen. Indien er bepaalde actuele thema’s zich opdringen, kunnen we snel schakelen en de centrumsteden digitaal samenbrengen op kortere termijn.

Op de agenda: Beleidsplanning en schoolzwemmen

We proberen telkens รฉรฉn of twee centrumsteden de mogelijkheid te bieden om een goede praktijk of project toe te lichten waarmee ze aan de slag. Gaรซtan Van Impe (Stad Aalst) lichtte het beleidsplan toe dat ze in aanloop naar de lokale verkiezingen opmaakten. Daarna was er ruimte om vragen te stellen en uit te wisselen over eigen ervaringen rond beleidsplanning.

In deel twee van het overleg werd er uitgewisseld rond schoolzwemmen. Een actueel thema dat zeker in een grootstedelijke context een organisatorische uitdaging vormt. De uitdagingen liggen bij alle steden in dezelfde lijn en een pasklare oplossing is er momenteel niet. Elke stad heeft zo zijn eigen aanpak, waardoor er door uitwisseling van elkaar geleerd kon worden.

Na de pauze kwam Jasper Truyens van Sport Vlaanderen een toelichting geven over het project om de prijsstrategie van sportclubs te optimaliseren. Sport Vlaanderen ontwikkelde een aantal tools die sportclubs moeten ondersteunen om hiermee aan de slag te gaan.

Eindigen doen we steeds met een variarondje waar elke stad de kans kreeg om nog een paar zaken af te toetsen bij de collega’s.