FriS vzw verkozen tot Warmste Sportinitiatief 2023

Dit jaar reikte Vlaams minister van Sport Ben Weyts voor de derde keer hetย Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatiefย uit. Vlaanderen telt ontelbaar veel warme sportinitiatieven die mensen in beweging zetten en hen tegelijk ook รฉcht samenbrengen, hen maatschappelijk vooruithelpen of het sociale weefsel in de buurt versterken.

FriS vzw

FriS vzw is een sport- en activiteitenFAMILIE met een groot en warm hart voor kinderen en volwassenen met een beperking en andere doelgroepen; echt IEDEREEN is van harte welkom. Hun werkingen en activiteiten worden volledig gedragen door vrijwilligers in de zuivere zin van de term (vragen geen enkele vergoeding, ook niet voor onkosten). Hun enige en wondermooie motor is hun warme hart om de sportieve en andere dromen van onze gasten te helpen waarmaken.

FriS werd in september 2003 opgestart voor 3 voetballertjes die geen plaatsje kregen bij de reguliere clubs. Intussen is hun warme sport- en activiteitenfamilie gegroeid tot meer dan 200 leden en een 50tal vrijwilligers. Wekelijks wordt een ruime waaier aan sporten aangeboden: zwemmen op maandag, basketbal op dinsdag en zaterdag, voetbal op maandag, woensdag en zondag, atletiek op donderdag, tennis op vrijdag, turnen op zaterdag, dansen, boccia en badminton op zondag. En dit op diverse locaties in Vlaams-Brabant en Brussel, zodat ze het aanbod zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk maken voor iedereen. Naast de dagelijkse sportactiviteiten worden ook tornooien, eetfestijnen, ijsschaatsen, het zomerkamp van een week en talrijke andere activiteiten georganiseerd.

Leden betalen een kleine bijdrage (met 30 euro mogen ze deelnemen aan alles!) als lidgeld voor de sporten en activiteiten evenals voor het kamp. Wie het financieel moeilijk heeft, een vaak voorkomend iets in onze doelgroepen, krijgt extra reductie of kan gratis deelnemen. Waarbij FriS dan de jaarlijkse bijdrage of kampinschrijving voor de eigen rekening neemt.

Warm sportinitiatief?

Eenย warm sportinitiatiefย is een initiatief waarbij sport of een sportorganisatieย mensen op een originele manier samenbrengt, het sociale weefsel versterkt en de sociale mobiliteit bevordert. De prijs voor het Warmste Sportinitiatief richt zich naarย sportinitiatieven van non-profitorganisatiesย (vzw, lokaal bestuur โ€ฆ) die expliciet inzetten op een sportaanbod en die hunย maatschappelijke rolย extra in de verf zetten. Hierbij houdt de organisatie sterk rekening met de lokale context waarin ze actief is. Het gaat om eenย Nederlandstalig initiatiefย (dit slaat op de algemene werking, niet op de taal die de deelnemers spreken) waarvan de werking hoofdzakelijk inย Vlaanderen en/of Brusselย plaatsvindt.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be