Projectoproep 'Meer trainers naar de sport'

Situatieschets

Vlaanderen heeft nood aan meer trainers. De Vlaamse sportsector blijft groeien en ook het aantal trainers gaat in stijgende lijn. Toch is er momenteel sprake van een trainerstekort in de Vlaamse sportclubs. De impact daarvan is groot, in die mate zelfs dat de vlotte werking van steeds meer clubs in het gedrang komt. Dat is iets wat clubs op korte termijn vaak nog kunnen opvangen, maar op lange termijn leidt het onvermijdelijk tot een hogere uitval bij leden en trainers bij de clubs en uiteindelijk tot kwaliteitsverlies van de sportsector in het algemeen.

De trainersproblematiek in Vlaanderen gaat verder dan een louter ‘trainerstekort’, maar lijkt multifactorieel (instroom, retentie, spreiding, opleiding …) en gediversifieerd (onderlinge verschillen tussen sportclubs en sportfederaties) van aard. Verder onderzoek dient zich te buigen over de aangehaalde blinde vlekken rond het beleid rond trainers in de sportclubs om op die manier zowel oorzaken als oplossingen naar voor te kunnen brengen.

Projectoproep ‘Meer trainers naar de sport’

De Vlaamse sportsector blijft groeien, net als het aantal trainers. Toch was de nood aan trainers in onze sportclubs nooit hoger. Via de projectoproep ‘Meer trainers naar de sport’ wil de Vlaamse overheid specifiek projecten ondersteunen die erop gericht zijn om de al actieve trainers te behouden en/of om nieuwe trainers aan te trekken.


De projectoproep staat open voor zowel grote projecten van bijvoorbeeld sportfederaties, verschillende sportclubs, sociaal-sportieve praktijken, steden, gemeenten en onderlinge samenwerkingsverbanden, als kleine projecten van bijvoorbeeld één sportclub.

Iedereen met een creatief idee om actieve trainers te behouden en/of nieuwe trainers aan te trekken kan dus een aanvraag doen. Heb je inspiratie? Aarzel dan niet en wees een deel van de oplossing.

Aanvraag klein project

De deadline voor kleine projecten is verstreken, maar je kan de projectoproep en de ingediende voorstellen nog opvolgen via het digitaal participatieplatform deeljeidee.sport.vlaanderen.

Aanvraag groot project

Grote projecten richten zich op minstens 500 sporters of minstens 25.000 inwoners. Je hebt nog tot 15 maart 2023 om deze aanvraag in te dienen. Het projectplan moet minimum drie werkingsjaren bevatten, waarvan de eerste twee werkingsjaren worden gesubsidieerd. Het totale krediet van deze oproep is 500.000 euro.